Project description

This is one of several innovative single dwellings in our portfolio of projects we have completed for private clients. It illustrates how a combination of design, historic research and careful promotion can be used to create value on sites that are subject to significant planning constraints.

The site’s sensitive location is in the green belt, within listed walls, and outside Claverton’s settlement boundary. This presented a significant planning challenge, and required the formulation of ‘very special circumstances’ argument to build the case for the grant of planning permission.

The planning case was predicated on a combination of planning and community benefits, including the repair of the listed walled garden; a future owner’s incentive to maintain it; and the creation of a vehicular access to the adjacent churchyard. The case also highlighted the low impact of development due to the high quality, sustainable design and landscaping.

Planning permission was granted in 2010, and the project was completed in 2012.